Mergem la logoped în cazul în care sesizam că este ceva în
neregulă cu limbajul copilului.
Fără a avea cunoștinte de specialitate părinții pot observa cu ușurință anumite probleme cum ar fi :
- copilul pronunță incorect, omite unul sau mai multe
sunete;
- vorbește pe nas, fonfănie;
- articulează defectuos cuvintele;
- repetă sau prelungește unele sunete, silabe sau cuvinte;
- apariția unor blocaje sau spasme la rostirea unor cuvinte;
- vorbirea rapidă;
- vorbirea lentă;
- pierderea vocii;
- vocabular foarte redus (10-20 cuvinte) după vârsta de 3
ani;
- dificultăți de scris și citit;
- întârzieri în dezvoltatea vorbirii ;
Începând cu vârsta de 2 ani și jumătate este recomandată stimularea dezvoltării vorbirii. De la 3 ani și jumătate se începe corectarea pronunției. Până la 5 ani corectarea pronunției se realizeză mai ușor deoarece sunetele nu sunt automatizate în vorbire.
Ce
face logopedul?
Pornește de la prima etapă - depistarea.A doua etapă - acomodarea copilului cu actul terapeutic.
Stabilește clar diagnosticul, prognosticului şi concepe planul personalizat de intervenţie.
Urmează apoi etapele de emisie, fixare, consolidare şi automatizare a sunetului.
Tot procesul poate fi de mai lungă durată sau de scurtă durată, fiind mai multe variabile care intră în ecuaţia timpului de restabilire a limbajului, dar cea mai importantă este echipa copil-logoped-părinte-cadrul didactic (şi dacă e necesar şi un medic de specialitate).
Ce se întâmplă dacă nu merg la logoped?
Pronunția greșită se va automatiza, iar o pronunție greșită va duce la o scriere greșită: spre exemplu este foarte probabil ca un copil care îl înlocuiește în vorbire pe „r“ cu „l“ să realizeze aceeași greșeală și în scris. O pronunție greșită poate avea o mare influență asupra succesului școlar.Un alt aspect negativ este legat de socializarea de care au parte copiii care pronunță greșit: deseori ei devin ținta glumelor realizate de copiii care pronunță corect. Confruntați cu repetarea sistematică a acestei situații ei pot deveni foarte retrași sau foarte agresivi.
Indiferent de comportamentul pe care îl vor adopta într-o astfel de situație, cu siguranță se vor percepe mai puțin capabili decât ceilalți copii de vârsta lor iar respectul de sine va scădea.
Cât timp durează până când copilul va avea o pronunție corectă?
Terapia logopedică poate dura de la câteva săptămâni la câțiva ani, în funcție de natura problemei. În urma unei evaluări, logopedul va putea realiza o estimare asupra duratei intervenției logopedice.
De asemenea, durata terapiei logopedice depinde și de nivelul de implicare a părinților în procesul de recuperare. Copiii sunt motivați să pronunțe corect atunci când părinții îi încurajează și se bucură de reușita lor.