16 iul. 2016

„Nu ești în stare de nimic!”

Copilul să-nvață când nu se răsfață - Anton Pann
În general, părinții solicită consiliere pentru schimbarea atitudinii și comportamentelor copiilor pe care le consideră indezirabile. Își doresc ca aceștia să dețină cunoștințe, priceperi, deprinderi, să se comporte civilizat, să aibă un limbaj adecvat, să relaționeze cu alți copii de vârsta lor, să se adapteze programului grădiniței/școlii, să evite comportamentele nepotrivite.
Consilierea părinților se adresează și crizelor parentale sau dificultăților pe care le au părinții în îndeplinirea rolurilor lor.

Consilierea părinților se adresează și crizelor parentale sau dificultăților pe care le au părinții în îndeplinirea rolurilor lor.
Părinții de astăzi, cu realizări profesionale deosebite, unii dintre ei, au eșuat în temele mari ale vieții.
Principalele traume psihice ale copilului sunt:
Abuz fizic – loviri, scuturări, bătăi, ciupituri, mușcături, aruncări, izolare etc.
Neglijare – copilul nu beneficiază de hrană, adăpost, îmbrăcăminte, îngrijire medicală; părintele nu oferă copilului sprijin emoțional, atenție; copilul nu reușește să relaționeze adecvat cu mediul fizic și social;
Expresii utilizate de către părinți:
  • „nu ești în stare de nimic!”
  • „m-ai făcut de rușine!”
  • „niciodată nu reușești să...”;
  • „faci ca mine, ca altfel...”;
  • „te rog să taci, nu ai dreptul să spui nimic, ai greșit!”

Oare cum s-ar simți părinții dacă șeful le-ar adresa astfel de expresii?

În aceste condiții, mai reușește familia contemporană să răspundă nevoilor de dragoste și încurajare ale copiilor?
Sau încercăm să plătim singurătatea lor, părăsirea pe care le-o oferim, cu daruri, cu haine, cu școli scumpe, cu excursii, cu petrceri în centre moderne?
Mai târziu, îi vom certa că sunt nemulțumiți, că cer din ce în ce mai mult. Dar cer din ce în ce mai mult, că poate vor reuși să acopere marele gol pe care l-am creat noi înlăuntrul lor.Golul dinlăuntrul lor se face golul dintre noi.
Pentru cei mai mulți oameni, familia va fi singurul mod de a fi fericiți într-o lume nefericită, singurul loc în care se vor simți iubiți, înțeleși, ocrotiți și valorizați. Cu o condiție, promovarea adevăratelor valori moral-spirituale: dragoste, <<căci dacă dragoste nu e, nimic nu e (Sf. Apostol Pavel)>>, fidelitate, sinceritate, credință, speranță, optimism, bunătate.

Optimizând relațiile dintre părinți și copii, vom da valoare relațiilor din interiorul familiei și părinților, ca persoane. Un părinte care va ști cum să răspundă nevoilor copilului, își va dezvolta încrederea în sine și va avea o deschidere mai mare înspre copil.

13 iul. 2016

Care sunt nevoile copilului?

Iubiți-vă copiii și bucurați-vă de ei pentru ceea ce sunt, pentru felul în care arată, pentru ceea ce fac și nu vă lăsați obsedați de calitățile care le lipsesc!

Cel mai sigur mod de a crește copii sănătoși din punct de vedere mintal este de a cultiva relații iubitoare. Iubitor înseamnă acceptarea copilului dumneavoastră ca o persoană în sine. 
Fiecare copil are propriile puteri și slăbiciuni, recompense și provocări. Iubitor înseamnă să vă adaptați așteptările pentru a se potrivi copilului dumneavoastră, și nu să adaptați copilul la așteptările pe care le aveți.

O altă parte a iubirii este găsirea unor modalități de a fi fericiți împreună. Fiecare familie are nevoie pentru a fi fericită de propriile valori.

Valorile familiei mele:
  • Ne acceptăm așa cum suntem.
  • Ne ajutăm unul pe altul în loc să ne criticăm.
    afectiune si iubire in familie
  • Încercăm lucruri noi.
  • Ne cerem scuze când greșim.
  • Ne bucurăm împreună zi de zi.
  • Spunem "te rog" și "mulțumesc".
  • Ne exprimăm emoțiile chiar și pe cele negative.
  • Facem planuri împreună.
  • Avem încredere unii în ceilalți.
  • Ne jucăm împreună.
Copiii au nevoie de astfel de experiențe constant pe parcursul zilei.

Ce anume stimulează dezvoltarea normală și armonioasă-emoțional, social și intelectual?


Un copil are nevoie să știe că aparține uni adult de încredere care îl iubește. Pornind în viață cu o astfel de fundație solidă, copilul poate face față mai ușor provocărilor pe care le întâlnește pe măsură ce crește - mersul la școală, încercarea unor activități mai dificile, depășirea obstacolelor și a dezamăgirilor.
Trăsăturile pozitive ale copilului se dezvoltă în mod natural atunci când aceștia sunt iubiți și îngrijiți de părinți. Experiențele copiilor din primii ani de viață, au un efect profund asupra personalității lor.
o familie fericita

De ce este atât de important un îngrijitor iubitor-mama, tata, un bunic-pentru dezvoltarea copilului mic? 

Deoarece copiii își dezvoltă atitudinea de bază și toate aptitudinile prin relație cu cei din jur. Când sunt tratați cu multă atenție, ei văd pe cei din jur ca fiind iubitori și pe el însuși demn de a fi iubit. Părinții le oferă copiilor dragostea lor, mândria și bucuria pe care o simt în urma micilor realizări ale acestora, jucării bine alese cu care să se joace, răspunsuri la întrebări. Toate acestea sunt atitudinile și activitățile care fac să crească profunzimea sentimentelor și inteligența copiilor.



sursa:Dr. Spock-" Îngrijirea copilului și a sugarului"