Construirea caracterului este lucrarea cea mai importantă care le-a fost vreodată încredinţată fiinţelor omenești.
Copiii trebuie învăţaţi de mici importanţa dezvoltării unui caracter frumos.
Copiii trebuie învăţaţi de mici importanţa dezvoltării unui caracter frumos.
Caracterul se dezvoltă încă din primii ani de viaţă și rămâne destul de stabil pe parcursul întregii vieţi.
Ce trăsături de caracter ar trebui să dezvolte copiii în primii ani de
Ce trăsături de caracter ar trebui să dezvolte copiii în primii ani de
viaţă, pentru a le garanta succesul mai târziu în relațiile cu colegii de școală, cu prietenii, cu părinţii sau cu alţi adulţi?
Copiii au nevoie, mai întâi de toate, să-și înţeleagă părinţii – părinţi care pot fi caracterizaţi astfel:
- Părinţi care acordă TIMP special fiecărui copil în parte. Timpul este un talant preţios și, atunci când le este acordat copiilor, nu este niciodată pierdut. Timpul bun, de calitate, investit cu toată inima în copii, acel timp când părinţii manifestă acceptare faţă de cei mici și sunt dispuși să-i asculte, va împlini nevoia de dragoste a copiilor lor.
- Părinţi care ÎNŢELEG caracteristicile individuale și de vârstă ale copiilor. Părinţii nu trebuie să aștepte prea mult, nici prea puţin din partea copiilor lor, ci ei trebuie să așeze măsura potrivită de încredere asupra fiecărui copil, în mod individual. Un părinte de succes va permite fiecărui copil să facă singur alegeri și să poarte responsabilităţi care sunt adecvate vârstei lui.
- Părinţi care sunt CONSECVENŢI în ceea ce le cer copiilor lor și suficient de CATEGORICI (PUTERNICI) încât să impună anumite reguli și cerinţe de bază. Părinţii care sunt consecvenţi și care au tărie de caracter sunt, de obicei, foarte respectaţi pentru poziţia pe care o adoptă. În același timp, ei pot să le acorde copiilor lor mai multă libertate de a se mișca, de a explora, de a se exprima și de a se juca, pentru că deţin un control „planificat” asupra casei și asupra terenului de joacă.
- Părinţi care își ÎNCURAJEAZĂ copiii. Aceștia sunt sensibili și se pot descuraja cu ușurinţă, atunci când se confruntă permanent cu eșecul și cu dezaprobarea. În schimb, prin încurajare, orice copil poate fi ajutat să răspundă solicitării a de a purta responsabilităţi încredinţate cu chibzuinţă, cu interes și cu entuziasm.
- Părinţi care ÎL CUNOSC PE HRISTOS ÎN MOD PERSONAL. Astfel de părinţi nu-și învaţă copiii prin prezentarea unor reguli, ci, mult mai important, prin exemplul propriilor vieţi. Împărtășindu-le copiilor propria experienţă cu Hristos, ei pot fi persoanle cele mai importante care îi vor învăţa pe copii valori ce îi vor înălţa cu mult mai presus decât mediul secularizat al societăţii. Părinţii care Îl cunosc pe Hristos în mod personal vor îndeplini cu bucurie responsabilitatea pe care Dumnezeu a așezat-o asupra lor, și anume aceea de a fi primul și cel mai important educator al copilului în toate aspectele vieţii.
sursa: " Înțelege-ți copilul" Kay Kuzma