Un demers de stimulare a apariţiei şi dezvoltării limbajului (vorbit, scris, citit), precum şi unul de identificare şi recuperare a dificultăţilor de pronunţie sau a tulburărilor de vorbire.
Procesul începe întotdeauna cu evaluarea nivelului de dezvoltare a limbajului la copilul tău.
Urmează apoi crearea unei strategii de lucru personalizate, în acord cu specificul copilului şi cu ritmul familiei.
Când?
Intervenţia clasică începe atunci când, ajuns la vârsta de 3 ani şi jumătate, copilul nu poate încă să pronunţe corect toate sunetele limbii materne. Uneori, recuperarea logopedică este necesară pentru că, deşi pronunţă corect sunetele, copilul are o dificultate în a-şi găsi cuvintele, a numi obiectele sau se bâlbâie.
În unele cazuri, logopedia este indicată şi mai devreme de 3 ani şi jumătate – în situaţia în care copilul tău întâmpină o dificulate în apariţia şi dezvoltarea limbajului. Un indiciu în acest sens ar fi că între 1 an jumătate şi 2 ani, un copil ar trebui să aibă un vocabular între 50 şi 400 de cuvinte.
În situaţia copiilor cu tulburări (pareze spastice, atonii musculare, sindrom Down), intervenţia stimulării limbajului poate începe de la 9 luni.
Mai târziu, după ce copilul a fost integrat în şcoală, logopedia este soluţia în cazul tulburărilor de scris (disgrafie), citit (dislexie) şi calcul matematic primar (acalculie).
În două etape. Mai întâi printr-o evaluare corectă şi apoi prin recuperarea propriu-zisă.
Primul pas este evaluarea logopedică şi se realizează în cadrul unei şedinţe de maxim 60 de minute.
În urma evaluării, veţi primi din partea terapeutului diagnosticul logopedic, împreună cu un plan de recuperare personalizat pentru nevoile copilului vostru. Planul va include şi recomandarea terapeutului cu privire la frecvenţa şedinţelor de terapie logopedică.
Al doilea pas este intervenţia logopedică propriu-zisă ce include atât şedinţele cu logopedul cât şi un program constant de lucru acasă, realizat zilnic de către părinţi sau (în cazul patologiilor) de către terapeuţii susţinători.
În funcţie de nevoile copilului şi de disponibilitatea voastră, programul de intervenţie se realizează într-un interval de 1-3 şedinţe săptămânale.
Durata unei şedinţe este de 50 de minute.
Ce e bine să ştiți?
Că programul de recuperare realizat de logoped trebuie susţinut printr-o implicare activă şi constantă a voastră, a părinţilor.
De aceea, la sfârşitul fiecărei şedinţe de logopedie, veţi primi din partea terapeutului o fişă cu teme pentru acasă, pentru a putea să lucraţi cu copilul vostru câte 10-15 minute în fiecare zi (în afara zilelor cu şedinţe de cabinet).
Pentru un efect optim al planului de recuperare logopedică, este important să comunicaţi clar cu copilul vostru, să dozaţi în mod echilibrat corecţia (pentru a evita apariţia unor blocaje ale copilului) şi să îi stimulaţi prin joc abilităţile de pronunţie şi dezvoltarea limbajului.