29 apr. 2016

Tableta și viața copilului



Omul trăiește într-un mediu informațional. El este „bombardat" permanent de stimuli
care conțin o mare încărcătură informațională.

Televizorul, telefonul, tableta sunt mijloace la care copiii au acces din cea mai fragedă vârstă.

Impactul asupra vieții și dezvoltării copiilor depinde de mai mulți factori:


  • cât timp petrec în fața calculatorului, a tabletei etc;
  • vârsta și personalitatea lor;
  • dacă vizionează programul la televizor singur sau cu adultul;
  • dacă părinții discută despre ceea ce văd la televizor sau despre pericolul la care se expun utilizând internetul;
  • dacă vizionează emisiuni cu încărcătură violentă.

Pentru o dezvoltare fizică și psihică armonioasă, copiii au nevoie să își petreacă timpul jucându-se cu adultul, lecturând o carte, practicând un sport.

Copiii din ziua de astăzi petrec mai mult timp singuri decât oricând în istoria omenirii, cu ochii fixaţi pe un monitor. Oare aceşti copii experţi în tehnologie vor ajunge nişte adulţi care să se simtă la fel de confortabil în compania altor oameni ca în compania propriilor computere?

Copilul nu ar trebui să petreacă mai mult de două ore în fața unui ecran zilnic. Folosirea sistematică a ecranelor tactile, împiedică învățarea scrierii de mână și, prin urmare, dezvoltarea mușchilor de la degete. Tableta nu înlocuiește  învățarea tradițională (creioanele, hârtia, caietele), dar este un mijloc util în dezvoltarea inteligenței, dacă este folosită cu moderație.
Copiii din ziua de astăzi nu pot alerga la fel de mult cum alergau părinții lor, când aveau aceeași vârstă. Rezistența fizică a scăzut, sunt apatici, plictisiți.

  • Copilul de 2 ani nu ar trebui lăsat să aibă de a face cu dispozitive high-tech. Dezvoltarea creierului se bazează pe expunerea la mediul înconjurător. Problema intervine în cazul expunerii la stimuli generați de dispozitivele high-tech. Potrivit unui studiu, utilizarea calculatoarelor la vârstă fragedă a fost asociată cu deficitul de atenție, întârzieri cognitive și tulburări de învățare, impulsivitate crescută, criză de nervi.
  • Copilul de 3-5 ani nu ar trebui să petreacă  în fața computerului mai mult de o oră. Televizorul calculatorul și jocurile video contribuie, printre altele, la apariția obezității infantile.
  • Accesul copiilor 6-18 ani la tehnologia modernă să nu fie mai mare de două ore pe zi. Părinții nu își supraveghează copiii în ceea ce privește utilizarea tehnologiei de ultimă generație; 75% dintre copiii au tulburări de somn, iar lipsa odihnei a contribuit la scăderea notelor de la școală.
Noi, părinţii, construim şi menţinem un anumit tip de relaţie cu copilul nostru, un anumit climat, instruim anumite obiceiuri, deprinderi. Tot noi suntem cei care putem schimba toate acestea dacă vrem. Copiii nu au nici o vină. Fiecare părinte trebuie să fie conştient că de el depinde în foarte mare măsură fericirea sau nefericirea propriului copil

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu