5 apr. 2020

Copilul unic

Copilul unic este păzit cu mai mare grijă şi este supravegheat cu mai multă teamă decât copiii de aceeași vârstă.

Nimic nu este mai periculos decât o educație plină de anxietate,in care părintele ”tremură” pentru viața şi sănătatea copilului. Cu orice prilej este luată temperatura, este chemat medicul, copilul este avertizat să nu se înfierbânte, să nu răcească, să nu mănânce cutare sau cutare lucru etc.

Teama părinților se transmite asupra copilului. El este educat în mod sistematic să devină ipohondru. Nimic nu întărește mai mult starea de anxietate decât educația spre anxietate.

Bineînțeles, copilul unic trebuie să doarmă în camera părinților sau alături, cu uşa deschisă. Mama îngrijorată se repede spre pat când micuțul se mișca neliniștit. Copilul are astfel un mijloc de a-i îngrijora pe părinti şi de a-i ademeni la patul său. Sunt inventate boli sau maladii inexistente. Brusc apar stări de anxietate nocturne. 

Copilul ţipă în somn. Părinții aleargă la el. El vorbește în vis şi parcă este distrat. Mama îl ia pe micuțul ei în pat, moment în care scopul întregii scene pare atins. Bineînțeles, această istorie se repetă de nenumărate ori. Asemenea copii au şi tendința către enurezis şi sunt greu de educat în spiritul curăţeniei. 

Mai târziu, în ciuda tuturor eforturilor făcute de anturaj, copilul rămâne multă vreme singur. Copilul învață să-şi pedepsească şi să-şi tortureze părintii refuzând să mănânce. Aceasta dă naștere la scene cu adevărat dramatice. Mama plânge, tatăl amenință, se spun rugăminți, promisiuni şi se răsuflă cu ușurare când, în sfârșit, maiestatea sa copilul ia câteva îmbucături. În acest mod rafinat, copilul este dezgustat de actul hrănirii. Faptul de a fi mamă înseamnă asumarea unor grele îndatoriri, îndatoriri care în cazul unei educații corecte sunt din plin răsplătite.

Copiii sunt bilete scump plătite la loteria vieții. Depinde în mare măsură de dvs. dacă biletul este lozul cel mare sau este necâștigător...

sursa: Recomandări psihanalitice pentru mame- Wilhelm Stekel
sursa imagine: Pixabay

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu