21 ian. 2017

De ce intră copiii în depresie?

Misiunea mea este să îi readuc pe copii la viaţa lor obişnuită, fericită şi lipsită de griji, tot mai departe de lumea depresiilor” 
Un copil care plânge des, este timorat, nu are prieteni şi nu vrea să se joace cu ceilalți copii suferă probabil de depresie. Depresia la copii poate fi declanşată de o boală medicală, o situație stresantă sau pierderea unei persoane importante. De asemenea, copiii cu probleme de comportament sau de anxietate sunt predispuşi la depresie.
Depresia la un copil sau adolescent este mai ușor de observat dacă știți după ce să vă uitați:
  • un bebeluș este trist  și încetează să mănânce atunci când mama trebuie să plece  câteva zile din cauza serviciului;
  • un copil de 5 ani se panichează când trebuie să facă un vaccin;
  • un copil care merge la școală poate începe să sufere de dureri de stomac sau de cap;
  • în loc să fie trist, un copil cu depresie poate fi iritabil, permanent nervos din cauza unor lucruri mărunte;
  • copilul pierde interesul de a face lucruri pe care înainte le considerau distractive.
În cazuri rare un copil poate trece de la perioade de depresie la perioade de fericire extremă în timpul cărora se simte neobișnuit de  fericit atractiv, inteligent și puternic. Aceasta este tulburarea bipolară sau maniaco-depresivă, care afectează 2% dintre copii. Experții cred că adolescenții și copiii cu tulburare bipolară pot experimenta o serie de probleme: deficit de atenție, comportament opozant, anxietate, iritabilitate

Psihologul recomandă părinţilor să fie atenţi la astfel de simptome.
  • Senzaţie de deprimare, tristeţe, plâns sau iritabilitate;
  •  Interes sau plăcere scăzută pentru activităţi, ceea ce poate duce la izolarea prietenilor sau retragerea din activităţile extra-şcolare;
  •  Schimbarea apetitului ce poate duce la fluctuaţii de greutate;
  •  Schimbări majore în ceea ce priveşte somnul (lipsa somnului sau somn excesiv);
  •  Agitaţie fizică sau lipsa totală a activităţii fizice;
  •  Oboseală excesivă sau nivel scăzut de energie;
  • Sentimentul de vinovăţie şi senzaţia „nu sunt bun de nimic”;
  •  Lipsa de concentrare şi dificultate de învatare la şcoala (performanţa şcolara scade simţitor).
Depresia este rezultatul mai multor factori şi variază de la o persoana la alta

Nu ignorați simptomele și cereți ajutorul unui specialist, dacă stările de tristeţe, irascibilitate, nervozitate sau lipsă de interes pentru sine persistă mai mult de câteva săptămâni. Anumite comportamente pot fi ușor decodate de părinți - copilul are rezultate slabe la învățătură, devine trist, retras, anxios. Există și manifestări mai subtile ale depresiei care pot  păcăli  cu ușurință părinții precum  îmbolnăviri repetate sau lenea.
Este o mare diferență între indispoziție și depresie. Indispoziția ca reacție normală la pierderi, eșecuri, nereușite cu care ne confruntăm din când în când, depresia persistă o perioadă lungă de timp cu simptome ca lipsa de concentrare, somn, apetit, gândire, energie, memorie.
Depresia este rezultatul mai multor factori şi variază de la o persoana la alta: evenimente traumatizante, cum ar fi moartea cuiva apropiat, divorţul părinţilor, eşecul în relaţii sau la un examen, așa numită «familie critică», abandonul, reprezentarea negativă a realităţii, stresul, frustrări.
 Dr. Spock "Îngrijirea sugaruui și a copilului"


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu