27 nov. 2015

De ce copilul meu este așa de temător?

Părinții își dau seama că orice copil resimte frica și anxietatea, dar  nu își dau seama de sursele  anxietății.


Ce este anxietatea?

Copiii care manifestă
această tulburare sunt preocupați de comportamentul și competența lor în diferite aspecte ale vieții, precum performanța școlară, abilități sportive și relații sociale.
Cum se exprimă anxietatea la copiii între 3-6 ani?
Aceștia sunt extrem de duri cu sine și par să necesite asigurări din partea adulților.
Un copil nu trebuie niciodată amenințat cu abandonul.
Auzim în supermarket sau pe stradă câte un părinte exasperat țipând la copilul care întârzie în fața unei jucării: "dacă nu vii acum, să știi că te las aici!". 

Anxietatea este  o stare patologică afectivă caracterizată prin neliniște psihomotorie, teamă nedeslușită, frică fără obiect. Tulburarea emoțională se caracterizează printr-un sentiment de nesiguranță.

Plângeri referitoare la simptome fizice. 
Care sunt sursele anxietății?
Cea mai mare frică a copilului este că părinții nu îl mai iubesc și îl abandonează. Și odată cu respingerea, apare furia.

Părinții nu pot elimina întru totul anxietatea copiilor, dar îi pot ajuta să facă față mai bine dacă își exprimă înțelegerea pentru grijile lor și îi pregătesc înaintea evenimentelor care produc spaimă.
 sursa:Între părinte și copil Dr.HAIM G. GINOTT


Copiii care suferă de anxietate generalizată sunt deseori agitați, uneori ușor de iritat.
Simptome cognitive sunt cele obișnuite: dificultăți de concentrare, oboseală, fatigabilitate rapidă.


Atunci când copilul face asta, este mai bine să îl tragem de mână decât să-l amenințăm cu asemenea vorbe.
În cazul copiilor mici, vocea calmă a părinților și cuvintele lor iubitoare îl fac să suporte mai ușor despărțirile temporale, fără prea multă anxietate.


Copiii suportă stresul separării mai ușor dacă sunt pregătiți dinainte pentru această experiență. O bună pregătire presupune mult mai mult decât o explicație verbală obișnuită.
Copiii au nevoie de siguranță emoțională, fără să sădim în mintea lor sentimentul de vinovăție. Presupune o comunicare în limbajul jocului, a jucăriilor, un limbaj familiar copilului, limbaj care vorbește inimii lui.

Părinții  nu pot elimina întru totul anxietatea copiilor, dar îi pot ajuta să facă față mai bine dacă își exprimă înțelegerea pentru grijile lor și îi pregătesc înaintea evenimentelor care produc spaima.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu