Când sosesc frații și surorile, copilul luptă cu ei pentru dragostea exclusivă a ambilor părinți.
Poveștile biblice despre invidie și răzbunare demonstrează că gelozia a fost o problemă pentru părinții și copii încă din vremuri străvechi. Și totuși în zilele noastre putem învăța să reducem la minim sentimentele de gelozie ale copiilor noștri.
Când anunțăm binecuvântatul eveniment unui copil mic, cel mai bine este să evităm explicațiile lungi și falsele așteptări, precum:
"Te iubim așa de mult și ești minunat, încât tati și mami au hotărât să aibă un bebeluș exact ca tine. Va fi bebelușul tău. Și o să ai întotdeana pe cineva cu care să te joci".
Explicația aceasta nu este nici onestă, nici convingătoare. Copilul ajunge la o concluzie mai logică:
"Dacă mă iubea cu adevărat, nu-și găseau alt copil. Nu sunt îndeajuns de bun, așa că vor să mă schimbe pe un model nou".
E dureros să împarți cu altcineva iubirea unui părinte. Potrivit experienței unui copil, să împarți înseamnă să primești mai puțin. Aceștia ar trebui să presupună că au copii geloși chiar dacă gelozia nu este vizibilă.
Gelozia își are originea în dorința copilului de a fi unica ființă iubită fără limite de către părinți.
Când copiii își exprimă gelozia, ea reapare deghizată în fel și chip, sub formă de simptome și de purtări rele.Unii copii și-o exprimă prin:
- tuse și erupții pe piele;
- pipi în pat, exprimând prin intermediul unui organ ceea ce ar trebui să exprime cu altul;
- există copii care se manifestă distructiv (sparg obiecte în loc să-și spună cu glas tare resentimentele);
- alți copii își smulg părul și își rod unghiile.
Toți acești copii au nevoie să își exprime sentimentele prin vorbe, nu prin simptome.
Părinții pot ajuta copilul să își exprime sentimentele.
- Nici pedeapsa egală și nici lauda egală nu pot stinge dorința de iubire exclusivă;
- Evitați comparațiile ( de ce nu poți și tu să fii la fel de politicos ca sora ta?);
- Atribuirea de roluri ( unul este "micul meu rebel" , celălalt este un "îngerașul meu");
- Evitați să interveniții în certurile dintre frați, deoarece aceștia pot să își ia singuri apărarea - atunci când părinții se concentrează asupra atribuirii vinei, unul dintre copiii cu siguranță se va simți mai afectat și mai gelos;
- Gelozia poate afecta negativ mult mai mult și persistă mai mult dacă este suprimată decât când copilului i se permite să și-o exprime deschis. În această situație există ocazia de a-l învăța pe copil că sentimentele lui sunt de înțeles și acceptabile: "știu cum te simți, însă nu trebuie să îți faci griji, pentru că noi te iubim la fel de mult".
- Închiderea în sine este o problemă. Copilul care este nefericit din cauza geloziei, are nevoie de afecțiune, reasigurări și să fie pus să interacționeze cu lumea mai mult decât copilul care își manifestă sentimentele deschis, uneori chiar agresiv.
În cazul în care copilul dumneavoastră pare că nu poate să treacă peste sentimentul de gelozie și manifestă un comportament nepotrivit constant, depresie sau obsesie pentru fratele său, este bine să consultați un psiholog specializat în probleme de comportament și dezvoltare a copilului.
sursa: Dr.Spock "Îngrijirea sugarului și a copilului"
Dr.Haim, G. Ginott "Între părinte și copil"
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu